Links
WJD Leiden & Verdieping > Peerke Donders
De Zalige Pater Petrus Donders
werd op 27 oktober 1809 geboren in Tilburg. Toen hij nog heel jong was moest hij zijn vader helpen als knecht en het weefgetouw bedienen. Op het seminarie meldde hij zich vrijwillig voor de missie in Suriname. Hij werd priester gewijd op 5 juni 1841 en een jaar later vertrok hij naar Suriname om te werken onder leprapatiŽnten.

Pater Peerke werd aangesteld als kapelaan in Paramaribo, en in een leprakolonie gevestigd op de voormalige plantage Batavia aan de rivier Coppename. Mensen die de besmettelijke ziekte lepra of melaatsheid hadden moesten namelijk apart wonen, buiten de bewoonde wereld om te voorkomen dat ze hun ziekte op iemand konden overdragen. Het was een hard leven in primitieve omstandigheden.

In 1856 werd Petrus Donders definitief overgeplaatst naar Batavia, waar hij veel deed om te zorgen dat de zieken op een goede manier met elkaar omgingen. Hij had veel zorg voor de zieken en bleef bij hen als hun pastoor. Toch werd hij zelf nooit besmet met melaatsheid. Op 14 januari 1887 stierf hij in Battavia op 77 jarige leeftijd als gevolg van een nierontsteking.
Home Contact Sitemap